Caraïbische flamingo

Prachtige beesten, die flamingo's, zo hoor ik u zeggen. Die beesten horen thuis in tropische oorden en niet hier in dit koude kikkerland en daar heeft u volstrekt gelijk in. De Caraïbische flamingo (Phoenicopterus ruber) broedt op de Galápagos eilanden in de Stille Zuidzee, de kusten van Columbia, Venezuela en een zooi eilanden in het Caraïbisch gebied. Ooit behoorde Florida ook tot het domein van deze soort, maar de komst van de blanke mens heeft hem daar al snel uitgeroeid. Als je hem daar tegenwoordig tegenkomt is het een ontsnapt exemplaar.

Gemeten van kop tot staart bereikt de Caraïbische flamingo een lengte van zo'n 175 centimeter. De mannetjes zijn iets groter dan de vrouwtjes. De bekende rozerode kleur van deze dieren is het gevolg van hun dieet van kreeften en algen. Deze bevatten carotenoïden, een bekende familie pigmenten dat bijvoorbeeld ook wortels hun oranje kleur geeft. Enzymen in de lever van de vogels breken deze pigmenten af en zetten ze om tot de roze en oranje pigmenten in het verenkleed, snavel en poten van de flamingo. Je zou dus kunnen stellen dat een mooie roze flamingo beter in zijn vel zit dan een witte omdat hij of zij een juist dieet heeft gevolgd.
Ooit dacht men dat de flamingo een familielid was van de ooievaar, maar modern DNA-onderzoek heeft aangetoond dat ze het meest verwant zijn met futen (Podicipediformes) en wat verder weg met duiven (Columbiformes).

Het zal geen verbazing wekken wanneer ik zeg dat alle meldingen van Caraïbische flamingo's in het wild het gevolg zijn van ontsnapte exemplaren. Mensen met een beetje landgoed vonden het jarenlang een goed idee om een stelletje exotische vogels in te voeren om hun saaie vijvers wat op te fleuren. Zoiets gaat misschien een tijdje goed, maar op een gegeven ogenblik lonkt de vrijheid.

Nergens lonkt het landschap zo perfect als in Nederland. We hebben veel gebieden waar zoet en zout water dicht bij elkaar liggen. Dat betekent dat de Caraïbische flamingo lekker op garnaaltjes kan vissen in het zoute water en op kreeftjes in het zoete. Het is hier zelfs zo goed toeven dat ontsnapte Caraïbische flamingo's uit heel Europa naar ons land trekken.

Misschien moeten we de flamingo het voordeel van de twijfel geven. Deze soort zoekt ons land namelijk zelf op als einddoel van zijn reis. Je kunt toch niet verwachten dat ze even de oceaan oversteken om naar het Caraïbisch gebied te reizen. Zie het maar als een kleurrijk stukje Nederlandse Antillen in ons eigen land.

No comments:

Post a Comment