Aardappelcysteaaltje [2]

Aardappelcysteaaltje [1] is hier te lezen.

In ons land worden de aardappelen geteisterd door een tweetal soorten aardappelcysteaaltjes, namelijk geel aardappelcysteaaltje (Globodera rostochiensis) en wit aardappelcysteaaltje (Globodera pallida). Ze veroorzaken aardappelmoeheid. Een bijkomend probleem is bovendien dat deze twee soorten aardappelcysteaaltjes (of nematoden) ook nog eens verschillende pathotypen (een soort ondersoort) hebben, die ieder voor zich weer op een iets andere manier aardappels aanvallen. Van het wit aardappelcysteaaltje worden vijf pathotypes herkend (Ro1 tot Ro5) en van de het geel aardappelcystenaaltje drie (Pa1 tot Pa3).
Boeren proberen schade aan hun gewassen zoveel mogelijk te voorkomen door teeltwisseling en het gebruik van resistente aardappelrassen. In Nederland lijkt men de zaak aardig onder controle te hebben, al blijft men met een scheef oog naar mogelijke mutaties van aardappelcystenaaltjes kijken.

De natuur is echter onvoorspelbaar en in de Amerikaanse staten Oregon en Idaho werd in 2008 in aardappelvelden een nieuw soort aardappelcysteaaltje ontdekt, de Globodera ellingtonae[1]. Het zorgde direct voor een serie strikte quarantainemaatregelen om (verdere) verspreiding van deze nieuwe aardappelziekteverwekker tegen te gaan.

De ontdekking van deze nieuwe soort zorgde ook voor een koortsachtige zoektocht naar de oorsprong ervan en het lijkt er op dat Globodera ellingtonae zich misschien al eeuwenlang onopgemerkt in de bodem van delen van de Andes in Zuid-Amerika op heeft gehouden[2].

Overigens ontdekten onderzoekers al eerder in de Andes ook de aanwezigheid van het tabakscysteaaltje (Globodera tabacum) in bodemmonsters uit aardappelvelden[3]. Om het probleem nog ingewikkelder te maken is het duizendbladcysteaaltje (Globodera achilleae) ook al in Duitsland aangetroffen. Die laatste lijkt wat minder bedreigend voor aardapeltelers omdat dit aardappelcysteaaltje zich voorlopig liever bezig lijkt te houden met diverse (on)kruiden zoals duizendblad (Achillea millefolium) en bijvoet (Artemisia vulgaris).

Aardappelmoeheid is en blijft echter een groot probleem voor onze akkerbouwers.

[1] Skantar et al: Morphological and molecular characterization of Globodera populations from Oregon and Idaho in Phytopathology – 2011
[2] Lax et al: Morphology and DNA sequence data reveal the presence of Globodera ellingtonae in the Andean region in Contributions to Zoology – 2014
[3] Mondino et al: Distribution of nematodes in potato fields soil in Andean Valleys of Argentina in Revista de la Facultad de Agronomía – 2006

No comments:

Post a Comment